Dagbok

Mars

Dagarna rullar på ganska fort nu. Alla börjar prata om sommarens hemresor redan.

Roger reser fortfarande ganska mycket.

Vi firar påsk genom att bjuda in några familjer hem till oss på en påskbuffé.

 

Februari

Om julen är stor för oss så är det kinesiska nyårets kinesernas motsvarighet! Helgen 7-8 februari sa vi hej då grisens år och välkomnar råttans år. 

Vi åker upp till ön Penang (norrut utmed Malsysias västkust), där majoriteten är kineser, i hopp om att få uppleva ett riktigt nyårsfirande. Tyvärr var det en felbedömning, allt var stängt och det verkade som om de flesta kineser firade hemma. Men vi hade några riktigt trevliga dagar ändå och fick se den gamla stadsdelen (kolonial stil) i staden Georgetown.

Kinesisk lejondans fick vi uppleva i "hemma" i Kuala Lumpur istället. Bl a har Samuels skola firande av det kinesiska nyåret med uppvisande av lejondans. Maffigt!!! 

Vi får finbesök av Mia. Extra roligt med tanke på att vi inte hunnits ses så mycket senaste åren. Vi åker med Mia över till Kuantan (rätt över landet till andra sidan) där vi solar och badar några dagar.

Januari

Det nya året inleds med lite hemlängtan! Flera andra familjer (främst mammorna) upplever samma sak. Vår teori är att de flesta varit iväg på mysig julsemestrar och sedan är plötsligt vardagen här igen och då kommer lite tankar på det kära hemlandet! Men någon veckas dipp övergår i förväntan till resan som stundar....

Den 25 januari tar vi och familjen Mejerland ett tidigt morgonflyg upp till Siem Reup i Kambodja. Vi spenderar 2 hela dagar där och blir helt förälskade i landet, människorna och det fantastiska tempelområdet Angkor Wat! Supernöjda åker vi hem igen till KL, fast beslutna att hit måste vi återvända!

 

December

Vi är bjudna på glöggfika första advent. Vi frossar loss på glögg, pepparkakor och lussebullar runt poolen i grannhuset Astana. En stor svensk skara myste i den 30-gradiga värmen!

Mormor och morfar kommer ner i början av december för nästan en månads besök (morfar stannade endast en vecka förra gången han kom ner).

Tillsammans med mormor, morfar, moster och kusinerna, åker vi alla till Sunwing i Phuket för sol och bad i nästan 2 veckor. Superställe för både barn och vuxna! Vi badar i havet, äter god Thaimat och lyssnar till Lollo och Bernie på kvällen, till barnens stora förtjusning! 

Vi kommer hem från Thailand ett par dagar före julafton. Vi åker till IKEA och fixar granar (här har de både "riktiga" och plastgranar hade vi sett innan vi åkte till Thailand) i försök att få till någon julstämning hemma. Vi hade sikte på en "riktig" gran men de hade alla gått åt, likaså alla plastgranar. Roger"räddar" julen genom att få köpa 3 av IKEAs julgranar som smyckar varuhuset. På eftermiddagen kommer leveransen av 3 färdigklädda julgranar som gör lägenheten riktigt mysig!

Vi hämtar den specialbeställda julskinkan i en delikatessaffär. Visar sig bli den godaste julskinkan vi någonsin ätit!

På julafton byter vi tjänster med en annan svensk familj; Roger är tomte hos dem och pappan i den familjen kommer till oss. Både barn och vuxna njuter av fina julklappar innan vi alla sätter oss vid dukat bord för att njuta av ett, lite inproviserat, julbord! Vi har lyckats få till norsk och svensk sill, julskinka, kycklingkorv med ost som får vara prinskorv, svensk gravad lax (Roger saknade gravlaxsåsen), hemmagjorda köttbullar, svensk västgötaklosterost....till detta dricks det svensk julmust! Ovädret som drar in på kvällen gör att vi får en stunds julkänsla genom att vi snabbt tänder lite ljus och myser i "rusket".

På juldagen åker vi upp till bergen och den franska byn "Colmar Tropicale". Här upplever vi skönsång av fillippinska tomtar och tomteflickor. På vägen tillbaka stannar vi i Batu Caves, en stor grotta som inhyser ett hinduiskt tempel.

På annandagen kommer morbror Jocke. Kusinerna blir jätteglada över att återse sin pappa efter nästan 2 månader ifrån varandra.

Det nya året firas in med lite feber (Catinka) och festligheter hos en annan svensk familj. Mormor och morfar hinner landa hemma och kan fira in det nya året med att sova i egna sängar efter många nätter i en bäddsoffa!

 

November

Kusiner på besök! Samuel och Sofie blir överlyckliga när morfar, moster och kusinerna Erika, Maja och Melker kommer!

Medan kusinerna badar i poolen kämpar Samuel på i skolan.

Sofie fortsätter trivas på Kidscool. Här firas FN-dagen med en föräldradag där vi föräldrar tar med oss mat från våra hemländer. Det viftas med flaggor och vi låter oss väl smaka av all god mat. Våra favoriter blev sushin, kycklinggrytan från Pakistan och de smarriga kakorna med chokladkross från USA! Vi blir glada när vi ser köttbullarna och kanelbullarna ätas med god aptit.

Det firas Halloween med festligheter på en kväll i skolan. Samuel och Sofie är båda utklädda till Spindelmannen (det var de ju inte ensamma om precis). Efter att ha sett röran och godishysterin denna kväll så hoppas vi att denna högtid inte blir lika stor i Sverige. Klä ut sig, visst, lite bus och godis, japp, men inte i dessa mängder! Men det var jätteskojigt att uppleva det!

Vi försöker blicka framåt mot "vår" stora högtid julen, genom att gå på en julmarknad. Åh, vad vi saknade "dig", Skansens julmarknad!!! Det var en helt ok marknad även om de kunnat hitta en något bättre tomte. Men vi fyndade fina tavlor så vi var nöjda!

Det går magsjuka i Samuels skola vilket drabbar hela barnaskaran hemma. Med 2-3 dagars mellanrum insjuknar barn efter barn. Lillkusinen Melker blir så sjuk att det blir inläggning på sjukhus. Han blir uttorkad rekordfort. Läskigt! Efter 2 dygn på sjukhus har han återhämtat sig och det blir hemgång.

 

Oktober

Roger reser mycket, bl a till höstrusket i Sverige. Kändes konstigt för resten av familjen att vara kvar här när han beträdde svensk mark. Men vi blir glada när han kom tillbaka med Tom och Jerry-godis och Pollys.

Vi får vara med om att fira Hari Raya (Ramadan). Samuel och Sofie har Hari Raya-kläder.

Vi åker med Nicoles familj till Langkawi för sol och bad i dagarna 3. Barnen åker vattenruschkanna och simmar själva till poolbaren och beställer läsk.

Vi kämpar vidare med prutt-dagiset. Blir inte bättre av att kompisen Nicole får plats före Samuel på den amerikanska skolan. Det är med mycket övertalning och mutor (snart har Samuel alla bilar från filmen Cars) för att få honom att gå dit. Känns extra viktigt att få honom dit för att han ska sakta men säkert komma in i språket. Men förtvivlan ersätts snart med glädje....Efter några veckor så får vi beskedet att även Samuel får börja i skolan (vi tackar familjen från Australien med tvillingpojkar i Nicoles klass som fick en snabb förflyttning till Dubai!!!). Även om Samuel nu slipper "prutt-dagiset" så är det ändå tufft att börja skolan när språket inte riktigt finns där.

Samuels första skoldag blir rörig; FN-dagen firas och det med "lands-parader" och sång i gymnastiksalen. Samuel hade förväntat sig lek och bus och istället blir det att sitta still en hel förmiddag och höra sånger från alla världens hörn. Enda sången han uppskattade var när han själv, och alla andra svenska barn, fick gå fram och sjunga Pippi-sången. Gissar att alla barnen tyckte likadant.......

 

 

September

Dagis börjar! Det är gått några månader sedan avskedet på Il Crocodill hemma och den 3 september är det då dags att gå till ett malaysiskt dagis, "Kidscool". Vi är nog pirriga alla tre när vi traskar iväg på morgonen. Troligtvis är mamma mest pirrig för hela tiden snurrar i huvudet tanken "undra hur detta skall gå???". Kidscool är en tillfällig lösning för Samuel för han står i kö för att få börja i "Mont Kiara Internationel School" (en amerikansk skola). I tron i att det skall vara tuffast för Sofie så blir det precis tvärtom. Två dagar gråter Sofie och sedan springer hon in på dagiset medan Samuel är glad i 2 dagar för att sedan gråta i en månad."Vill inte gå på det där prutt-dagiset" deklarerar han varje morgon....

 

 

Den 8 september har vi kräftskiva! Rogers kollegor Arne och Daniel kommer till oss med sina familjer. Smarrigt! Det tyckte även Sofie medan Samuel uppskattade godiset mera!

 

I mitten av september är det "Moon Cake Festival". Vi frågar flera men ingen verkar veta exakt varför det firas. Någon mumlade "kärlek, det handlar nog om kärlek...". Tyvärr verkade vi inte riktigt ha lyckats fråga rätt personer men kakor säljs precis överallt. Kanske inte de smarrigaste (t o m Samuel tycker de är sådär, som i vanliga fall älskar allt sött) men vi köper ändå några och firar, även om vi inte har en aning om vad vi firar.

 

Lyckan är stor när båten med våra "Sverigeprylar" kommer (17/9). Vi hade mest packat ner och tagit med barnen leksaker och alla kartonger slits ivrigt upp av små händer....

 

Augusti

Den 1 augusti sätter sig Roger i en taxi från hotellet och åker till sin nya tjänst i sitt nya (tillfälliga) hemland! Känns underligt för hela familjen. Medan Roger "svettas" över allt nytt på jobbet, "svettas" den övriga familjen vid hotellets pool.

Måndagen den 6 augusti får vi flytta in i lägenheten som skall bli vårt hem för 2 år. Det känns jätteskönt! Visserligen är det härligt att varje dag få gå ner till dukat frukostbord och någon som städar rummet åt en men även det tröttnar man på. Lägenheten är på ungefär 180 kvm och finns i ett hus som heter Damai i Mont Kiara. Mont Kiara ligger ungefär en 15-20 minuters (lite beroende på den härliga trafiken här) bilfärd in till de kända tornen i Kuala Lumpur.

Lägenheten ekar till en början tom men på eftermiddagen kommer några möbler (sängar, soffa, soffbord och en tillfälligt matgrupp). Nu börjar resorna till IKEA (vad skulle vi göra utan vår favoritaffär?)! Nedan visar vårt första besök på IKEA och glädjen är stor över att återigen få smaka kanelbullar!

Närmaste veckorna går åt till att försöka få lite ordning hemma. Allt skall köpas för att få ett fungerande hem och hela tiden kommer vi på fler och fler saker som behövs. Vi kör fram och tillbaks, fram och tillbaks till IKEA.

 

 

Den 10 augusti fyller Sofie 2 år. De nya vännerna André, Nicole och Hugo hjälper till att fira Sofie. Sofie får Pippi Långstrumpslakan (Sofie älskar Pippi) från mormor och morfar, en fin rosa Lille-Skutt-tröja från moster, morbror och kusinerna, fina kläder sydda av farmor, en Nalle Puh och en käpphäst (alla hästar är just nu Lilla Gubben) av Samuel, mamma och pappa. Samuel får en efterlängtad Spindelmannendräkt.

 

Familjen Skarin blir vårt första besök här nere och som därmed inviger gästrummet. Hela familjen har rest runt i Malaysia i några veckor och vi blir inspirerande och genast sugna på att se några av platserna de besök. De stannar en natt (30-31 augusti) innan flyget tar de hem till Sverige igen.

Den 31 augusti, på Malaysias "födelsedag" (fyller i år 50 år), går vi på bröllop. Rogers kollega, Bruno, gifter sig med Ashley. Enormt roligt att få ta del av ett kinesiskt bröllop. Vi har alla försökt klä oss "malaysiskt". Sofie, klädd i en kinesisk klänning, kommer med på bild i en kinesisk tidning.

 

Om ni undrar vad som hänt med Samuels byxor i ovanstående bild, kan vi berätta att kinesiska barn verkar inte hoppa för då skulle alla de barnen gå med rumpan bar (är det det som kanske har hänt när man ser kinesiska barn med "öppning" i byxorna, trodde det var istället för blöja?!).

Barnen har upptäckt Sushi rejält här nere. Hade börjat äta redan hemma men nu har Samuel speciellt fått smak på det ännu mer. Men Sofie vill inte vara sämre även om hon ännu tycker riset och soyan smakar allra bäst.

 

 

Juli

Onsdagen den 11 juli

Efter veckor av fixade, förberedande och lite nattsömn, kom dagen då vi lämnar en såld lägenhet i ett somrigt Stockholm för att börja den långa resan till vårt nya hemland. Vi tar  morgonflyget till Frankfurt och har en toppendag med Tim och Gunilla. Vi spanar in deras nyrenoverade fastighet och lägenhet med trädgård – en oas mitt i staden! Efter en trevlig middag, vinkar Tim av oss vid säkerhetskontrollen. Det är sen t på kvällen och Samuel och Sofie är så trötta att vi knappt hinner ombord på flyget, som ska ta oss Singapore, innan de somnar för natten.

 

Torsdagen den 12 juli

Efter ca 12 timmar, landar vi på eftermiddagen lokal tid på Changi Airport i Singapore. Flygresan har gått riktigt bra. Samuel och Sofie sov större delen av resan (fördelen med nattflyg!). Härlig värme slår mot oss när vi kliver ut från terminalen för att fånga en taxi för att ta oss till Marriott Hotel på Orchard Road (den stora shoppinggatan).

Vi tar en promenad i närheten av hotellet, äter nudlar och somnar sedan både gott och tidigt denna kväll.

 

Fredagen den 13 juli

Hade det inte varit för att en i familjen behövde uträtta ett naturbehov och därmed väckte alla med sin spolning, hade vi nog alla kunnat sova bort hela denna dag. Efter 12 timmars sömn och god frukost var vi sugna på att upptäcka delar av denna spännande storstad. Tunnelbana och buss tog oss över till Sentosa Island. Vi spanade in lite stränder, åt Ben och Jerry-glas (överreklamerad!) och upplevde livet under ytan genom att besöka Aquria samt en delfinshow. På delfinariet gör barnens blonda kalufser succé bland turistande kineser som har fler bilder på barnen än delfiner med sig hem. Detta är bara början på den uppmärksamhet som barnen ska få……

Eftermiddagen och kvällen spenderas i Chinatown där magarna utmanas med delvis odefinerbar mat från ett stånd i en  foodcourt.

Vi hinner även med lite shopping  på Orchard Road.

 

Lördagen den 14 juli

Då vi fortfarande är lite trötta på ögat på morgonkvisten, hinner vi endast med en sväng på Orchard Road (den är lång med mååånga affärer!) innan det bär av till flygplatsen. Nu är det dags att ta oss till slutdestinationen och landet vi ska tillbringa minst 2 år i. Efter 50 minuter i luften landar vi i Kuala Lumpur, Malaysia.

När vi kommer till hotellet, upptäcker vi att vi kan se Kuala Lumpurs stolthet lysa upp himlen ovanför oss; The Petrona Twin Towers reser sig mäktigt (hela 452 meter höga) mot skyn. Hela familjen blir hänförd och Sofie lär sig omgående ett nytt ord: TORN!  

Vårt första intryck av vår nya hemstad är att den verkar ha två sidor: en påkostad framsida med sina annorlunda och imponerande  byggnader och en baksida med smutsiga bakgator och slitna hus för ”normala” invånare. Att det inte är en promenadvänlig stad inser vi dagen efter när vi ger oss ut med barnvagn…..

 

Söndagen den 15 juli

Nu är vi nyfikna på tornen och ger oss av mot tornen direkt efter frukosten. Tornen känns väldigt nära men vi har ändå ingen aning om hur vi ska ta oss dit.  Efter att ha passerat över (med hjälp av en bro) en flerfilig väg, gått utmed den och, med livet som insats, tagit oss över en hårt trafikerad fyrvägs-korsning (övergångsställen är sällsynta och där de finns, fungerar de flesta inte), kommer vi in i parken framför tornen. Parken är utrustad med en riktigt stor lekplats (till barnens stora glädje!), pooler och ett joggingspår. Efter bara en kort stund i parken, längtar vi alla efter svalkan i det stora shoppingcentret som ligger vid foten av tornen. Vi skyndar dit och upptäcker att där finns vår favoritrestaurang från USA - Chilli!

 

Måndag den 16 juli

En spännande dag! Dagen då jakten på boende startar!

Mäklaren Joey hämtar upp hela familjen på hotellet och kör oss till stadsdelen Mont Kiara, som är ett välmående område med höga condominium och internationella skolor. Roger vet ungefär vad som väntar efter att ha besökt området och en mängd lägenheter redan i maj, medan Catinka blir glad över att området känns bättre än vad hon trott.

Joey tar oss upp till toppen (nästan, 38:e våningen av 40) av ett husen.  Lägenheten är fantastisk. Utsikten är hisnande men också lite skrämmande. Vi (läs: Catinka) är lite skeptiska till att bo så högt upp. Jakten på lägenhet går vidare……..

Några timmar och lägenheter senare, avslutar vi lägenhetsvisningarna med att titta på en toppenfin och stor lägenhet på 3:e våningen i en byggnad som är döpt till DAMAI. Där kände vi oss som hemma på en gång när vi klev in genom ytterdörren (kan det bero på det fina IKEA-köket tro?). Det kändes som om lägenhetsjakten slutade vid detta ögonblick – till Samuel och Sofies stora lycka!

 

Tisdag den 17 juli

Tornen och dess shoppingcenter är som en magnet för oss och vi tillbringar större delen av dagen där. Lunch blir det naturligtvis på Chilli.

Sen eftermiddag tar vi tunnelbanan till Chinatown och trängs bland alla stånd med allt mellan himmel och jord. Roger spanar in klockor, Samuel och Sofie får några t-shirt (Sofie får äntligen en tröja med tornen på). Samuel blir kär i en plånbok med en döskalle på och vill verkligen ha den. Vi går därifrån med en döskalleplånbok och en rosa Nalle Puh-plånbok och känner verkligen inte att vi fastnat i detta med könsroller......

Catinka letar filmen "Miss Secret Agent nr 2" med Sandra Bullock (nr 1 passade verkligen hennes barnsliga humor) men utan något napp. Alla tillfrågade kineser tittar frågande när titeln nämns. Kanske hade gått bättre om den amerikanska titeln nämnts.....

 

Onsdag den 18 juli

Vilken dag!!! Dagen som kommer gå till historien som ping-pong-dagen; alla i familjen flipprar ut och springer/hoppar runt som ping-pong-bollar. 

Jonathan från möbeluthyrarfirman hämtar oss från hotellet. En eftermiddag väntar full med besök på möbelaffärer. På några timmar skall vi bestämma oss för hur vi skall möblera den stora lägenheten vi sett och bestämt oss för i måndags. Plötsligt inser man att man knappt kommer ihåg hur planlösningen var. Men som tur är har Jonathan stenpejl......

Efter några timmar och ett antal möbelaffärer senare har Samuel och Sofie ledsnat. Tänk vad mycket roligare det är att springa runt alla möbler, och varför inte ta och prova om de håller att stå eller t o m hoppa på. Med ansträngda leende (till en början, sedan började det ryka i öronen) springer föräldrarna efter. I panik gör föräldrarna det klassiska misstaget och bjuder på lite godis i hopp om att få det lite lugnt runt sig.....ja, och det vet ju alla som har någon erfarenhet av barn hur lyckat denna lösning brukar bli. Sockret verkade snabbt och efter 5 minuters lugn för att tugga sig godiset, brakar springandet och hoppandet igång igen.