Samuel och Sofie

Maj

Samuel och hans klass "läser om" vad som finns i samhället runt omkring dem. De gör spännande "field trips" till Polisstationen, Brandstationen (det besöket var helt klart bäst enligt Samuel, kan den STORA godispåsen från brandmännen ha haft någon inverkan på omdömmet???) och Läkarstationen. På det sistnämnda stället får barnen åka ambulans men på Samuels begäran slås INTE sirenerna på. Det här med oväsen (om han inte får ställa till det själv förståss) tycker Samuel att man kan vara utan. Läraren har t o m tagit bort en sång i skolan för att Samuel blev "tokig" av att den var så skräning. Tänk om Samuel skulle förstå hur vi i familjen känner det när han tar i och får till sina "Mariah Carey"-toner här hemma......

Samuel fyller 5 år! 25:e maj har han kalas på ett jättemysigt pysselställe med sina "svensk-kompisar". De får måla varsin brevlåda, äter spett med korv och kycklingsbullar och allt avslutas med Prinstårtor från IKEA. När vi frågade samuel vad han ville bjuda på för tårta, svarade han: "En sådan där grön en". "Ja, du menar Prinsesstårta" svarade vi. "Nä, usch, jag vill inte ha en tjejtårta" blev hans svar. Vi döpte därför snabbt om den och han blev nöjd....

De här att med att försöka vara "könsneutral" är ju inte precis lätt här nere. Skolan gör inget för att minska det (som kanske våra dagis och skolor försöker göra hemma lite mer) utan tvärtom. Där är det rosa namnlappar för tjejerna och ljusblå för killarna mm. Man möter det lite varstans i samhället. T ex när vi skulle välja ut pysselgrejen de skulle göra på kalaset så fick Samuel till uppgift av personalen att välja en killsak och en tjejsak. Samuel valde först ett flygplan. Då uppmanar personalen honom att nu välja en tjejsak. Jag försökte säga att alla barnen, oavsett kön kunde måla ett flygplan. Personalen tittade oförstående på mig, vände sig till Samuel igen och visar honom ett stort rosa hjärta med en prinsessa på. "Vad sägs om att dina tjejkompisar kan måla detta?" Hur vi än försökte, ville inte personalen förstå vad vi menade. Men till sist var det Samuel som löste problemet och valde en brevlåda och som han bestämt sa att den kunde alla måla. Bra, tänkte vi, nu målar alla samma sak och vi slipper prinsess/bil-temat. Tror ni inte att personalen ändå kommer dragande med att killarna får sätta en stor blå katt på brevlådan medan tjejerna får en nalle och ett rosa hjärta att klistra fast! SUCK!

Sofie kör sin egen lilla "könskamp" :).......Hon vägrar ha klänning och hon börjar gråta när Samuel deklarerar att hon måste gilla barbie-dockor (för det gör ju minnsan alla tjejer i Samuels skola) och skriker "jag gillar inte barbie". Vi kan bara säga: Heja Sofie, fortsätt bygga lego och lek med Briotåget och packa dina "Cars"-bilar i dina rosa prinsess-rullväska! Känns som en bra balans.....

 

April

April inleddes med en fantastisk resa till Japan. Barnen besökte Universal Studios i Osaka och Disneyland i Tokyo. Samuel tyckte Universal Studios var kul, för där bodde ju Spindelmannen, ET, Jurassic Park och hajen - precis allt det som Sofie tyckte var jätteläskigt (ET gick bra som mysdjur men inte mer)! Men då var det ju sådan tur att vi till sist hittade Hello Kitty som Sofie glatt fick en kram av!

 

Förutom att parken var knökad med japaner, så var Disneyland jättetrevligt! Åkattraktionerna blev inte så många pga de hemska köerna (Disnyland i Paris i januari-lågsäsong here we came!!!!!) men lite hann vi åka och både Sofie och Samuel var så nöjda när de fick klättra i Piff och Puffs träd och fick köpa Piff och Puff-kakor.

Spring-break i skolan är över och Samuel längtar för första gången efter att skolan skall starta igen.

 

Mars

Här händer det något för Samuel - språket börjar komma ordentligt, han börjar få kompisar i skolan och han börjar trivas riktigt bra! Tårarna är som bortblåsta och han är glad varje morgon när vi traskar ner för gatan till skolan!

Vi åker till Kuantan med Mia som är på beök. Vi solar, badar och målar batik. Det tycker Samuel och Sofie är superkul!

 

Samuel på simskola:

 

Vi målar en tavla i Samuels klass för att säljas på "välgörenhetsdag" på skolan. En härlig och skojig utmaning med 16 barn runt som alla vill måla på en gång! Vi fick iallafall in nästan 1000 kronor på den.

 

Det firas påsk i både Samuels skolan och på Sofies dagis. Barnen åker till den stora parken "Lake Gardens" och letar påskägg som påskharen varit förbi och gömt där.

På påskafton deklarerar Sofie bestämt: "Ingen blöja!" Sedan den dagen har vi kastat allt som heter blöja både dag- och nattetid, och otroligt nog endast ett handfull olyckor.

Barnen laddar upp inför resan till Japan och Disneyland i Tokyo. Morfar och Mormor har skickat filmer med Piff och Puff, vilket snabbt blev Sofies favoritfilmer. När vi sedan berättade att Piff och Puff bor på Disneyland, frågade barnen varje morgon om det är dags att åka. 30 mars bär det av med nattflyget upp till Osaka.....

Februari

Gong Xi Fai Gai (gott nytt år)!

Här firas det kinesiska nyåret för fullt både på Samuels skola och Sofies dagis. Samuel är måttligt intresserad även om det var lite spännande att sätta på sig sina kinesiska kläder på morgonen inför firandet i skolan.

Samuel och Sofie tycker det är jättespännande att få se kinesisk lejondans.

Samuel med sin klass och sin jättemysiga lärare May-Ie.

Samuel och Kian.

 

I slutet av månaden är det utflykt med Sofies dagis. Samuel hakar på och vi har en trevlig förmiddag på ett flygmuseum. Det tittas, provflygs och "pic-nicas".

 

Januari 2008

Nytt år och nya tag i skolan! Samuel kämpar på trots tårar varje morgon innan vi går ner till skolan. Bara språket kommer ordentligt så är vi hoppfulla.......

Samuel börjar på simskola.

I slutet av månaden åker vi med kompisarna Carl och Edwin till Angkor Wat i Kambodja. Det tycker både Sofie och Samuel är jätteskoj för tänk vad man (till vakternas stora förskräckelse) kan hoppa för fullt på alla stenhögar som finns överallt. Att mamma och pappa sa (skriker) att stenarna är över 1000 år och att vi ABSOLUT inte får hoppa bland dem, gör ju saken ännu roligare....

December

En månad fylld med skojiga saker! Först badas och solas det för fullt för att lagom komma hem till tomtens besök!

I Thailand lär sig Samuel och Sofie att "surfa" i vågorna. Trots några snurror under vattnet i vågorna så hoppar de båda på brädorna igen och surfar vidare. Jättekul att se hur roligt de tyckte det var!

 

Vi njöt av massage alla fyra på stranden. Samuel och Sofie låg bredvid mamma och pappa och fick massage. De njöt till max!

 

Samuel och Sofie rider på elefanter på stranden!

 

Samuel och Sofie fick två nya kompisar i Thailand; giraffen Lollo och björnen Bernie! Kvällarna var toppen med shower med Lollo och Bernie samt deras kompisar björnarna.

 

På julafton kommer tomten med fina julklappar som det leks för fullt med.

 

November

Nu är det full rulle på hemmafronten; 3 kusiner att leka med! Samuel och Sofie blir jätteglada när kusinerna kommer för att bo med dem i drygt 2 månader. Samuel blir extra förtjust i lillkusinen Melker och undrar varför han inte har en lillebror.

Samuel och Sofie fortsätter så gott det går med "sin vardag" i skola och dagis för att leka vid poolen/hemma med kusinerna på eftermiddagen. Även om Samuel är glad över att få börja i skolan och återförenad med Nicole, så är det mycket tårar över att behöva gå dit. Det är språket som behövs och vi försöker "peppa" honom så mycket det går. Som tur är, är det mycket firande på skolan och därmed lite skojiga aktiviteter. Varje land vill ju fira sina högtider så barnen får verkligen uppleva alla möjliga traditioner. Denna månad har det varit halloween, deepavali (indisk), någon holländsk och thanksgiving. Däremellan har några av barnen fyllt år. Det blir nästan lite för mycket av det goda.......

Så skulle man väl kunna säga om ett kalas Samuel var med om i sin klass. När Samuel och hans klasskompisar kommer ut från sitt klassrum så bär alla på varsin påse. Både barn och väntande föräldrar tror att det är kalas-godispåsar (ja, ni vet typ fiskdammspåsar). Ett barn sliter förväntansfullt upp sin påse och vi kan alla skåda hans besvikna min. Nyfiket öppnar vi andra våra påsar och alla barn kan ta upp varsina par Crocker-skor. Alla (främst vi föräldrar från Skandinavien) stirrar förvånat på skorna. Tro nu inte att det var kopior utan alla barn hade faktiskt fått äkta Crocker-skor från sin klasskompis som fyllde år! Nu vet vi var ribban ligger inför Samuels födelsedag i maj......(vad är det för fel på en tablettask och en klubba, speciellt när jag tror barnen hellre ville ha det?)

Sofie trivs fortfarande bra på sitt dagis, där hon älskar att cykla runt. Hon har blivit ett lika stort pussel-freak som Samuel var i samma ålder. Här läggs det pussel för fullt och gärna lite mer avancerade. Språket utvecklas sakta med säkert och det kommer nya ord hela tiden. Det tränas för fullt med att gå på toaletten.

Oktober

Samuel har fått plats på den amerikanska skolan som han har stått på väntelista hos sedan i maj och dessutom i samma klass som kompisen Nicole! Nu slipper han äntligen "prutt-dagiset", även om han tyckte att det var riktigt bra där när han fick en avskedspresent av personalen.

Första skoldagen (24 oktober) var en annorlunda och rörig dag att börja på insåg vi när vi kom till skolan. Det var ju nämligen FN-dagen och alla elever samlades i idrotthallen för att barnen skulle få framföra en sång från sitt land. Samuel var iklädd en Sverige-tröja (fanns med i flytten tack vare tips från Helena på Röda Korset) och framförde med de andra svenska barnen Pippi-sången. Var en rolig men lång aktivitet och många av barnen hade myror i brallan. Sofie deltog också och det märks att hon gärna också skulle vilja gå i denna skola. Men än så länge får Sofie fortsätta och gå på "prutt-dagiset" (som tur är tycker inte hon att det är pruttit där) några förmiddagar i veckan.

Det har skett något sista veckan för Samuel och Sofie - plötsligt leker de tillsammans som aldrig förr! 

I skrivandets stund sitter de tillsammans i våra sängar och leker att de är ute och kör båt.  Det låter så charmigt, de pratar för fullt med varandra (Samuel står än så länge för de flesta orden, Sofie svarar mest ja och nej) och hittar på allt möjligt i båten. Är så roligt att se att de kan ha så kul ihop! Andra stunder kan de ju vara som hund och katt naturligtvis men nu ser vi att de kommer varandra närmare och närmare hela tiden och verkligen kan hitta varandra i leken.

September

Veckorna rullar på och barnen började finna sig till rätta på det nya dagiset! Plötsligt händer det som inte får hända; Samuels kompis Nicole får plats före Samuel på skolan de väntar otåligt att få börja på. Dagiset Kidscool skulle vara höstens lösning för att sedan börja på Mont Kiara International School i januari. Plötsligt blir det en plats ledig mycket tidigare än skolan trott och Nicole slutar därmed på Kidscool till Samuels stora förtvivlan. Nicole har blivit en nära kompis sedan de träffades för första gången i början av augusti och dessutom den enda, utöver Sofie, som förstår och pratar svenska på dagiset. Det här med att inte förstå engelska känns tufft för Samuel. Efter en del gråt, förtvivlan och fika med mamma på CoffeeBean, så upptäcker Samuel att det går ju riktigt bra att vara på dagis även om Nicole inte är där. Mamma frågar vid hämtning: "Hur var det idag?" "Kul!!!" blir Samuels svar innan han fortsätter: "Men imorgon vill jag inte gå!" Mamma igen: "Men du tyckte ju att det var roligt idag, eller hur?" En kort tystnad sedan säger Samuel med ett stort leende: "Ok då, vi försöker igen imorgon". Då log även mamma stort! Sofie undrar ni nu........hon stormtrivs och rusar in på dagiset! Det här med ett annat språk är nog inte samma grej för en 2-åring som för en 4-åring.

Samuel samlar bilarna från filmen Cars. Han sover med dem och bär runt dem i en liten väska var han än går. För Sofie fortsätter Pippi-passionen. Båda blev överlyckliga när mormor och morfar skickade några bilar och Pippi-figurer hemifrån Svedala!

17 september kommer leksakerna hemifrån hit. Äntligen har båten med alla flyttkartonger nått land! Barnen sliter upp alla kartonger och vill inte lämna lägenheten på hela dagen!

Augusti

Samuel och Sofie har börjat finna sig till rätta i sitt nya "hemland". De är båda glada över sina nyfunna vänner André, Nicole och Hugo. Eller som Samuel uttrycker det; Mina Malaysiakompisar!

 

Sofie har hunnit fylla 2 år här nere. Den 10 augusti blev det jordgubbar och glass. 

  

 

                                                       

Barnen väntar otåligt på att deras leksaker skall komma fram med båten. Leksakerna som fick plats i resväskan var inte många och börjar efter dryga månaden bli ganska tråkiga. Pippi och filmen "Cars" går om och om igen.... Där emellan ett och annat dopp i poolen. Sofie visar ingen rädsla utan hoppar gladeligen ner i poolen, gärna där det är extra djupt! Efter inköp av en flyt/badväst kan mamma och pappa "simma lugnt".....